Bo Svensson

Bo Svensson före MichanekTävlade mellan 1962 och 1975.

Motorcykelmärken
Så när som på de två sista åren åkte jag i 250cc klassen, hela tiden på Husqvarna.
I Tillförlitlighet (enduro) gjorde jag också under en säsong ett gästspel på Monark 125cc.

 

Meriter:
Jag debuterade 30/9 1962 en månad efter fyllda 16 år i en T-tävling på Järva fältet i Stockholm. Jag delade segern i B-juniorklassen och spåddes då på en lysande karriär.

Tyvärr blev det inte riktigt så men en del meriter finns dock. Jag var Upplandsmästare på isbana 1968 efter att ha vunnit alla fyra deltävlingarna. Jag var med och vann lag-SM i T 1969 och 1970, så jag finns faktiskt i Brunnhages legendariska idrottsbok bland Svenska Mästare !!

Jag var också bästa poängplockare i seriemotocrossen i ett par säsonger där ett stort ögonblick var en serietävling på Rosendals banan där jag körde om och spöade min lagkompis Lennart Dahlén, min stora ungdomsidol.

 

Roligaste minnena
Under 13 års hoj tävlande finns naturligtvis ett antal roliga minnen. Här några speciella:

- När jag i en deltävling i isbana 1968 och vann före Speedway världsmästaren Anders Michanek. Och det var inte på tur, jag tog starten och han var tvåa hela tiden!

- 1967 lyckades jag ta de poäng som krävdes för att uppklassas till A-förare i cross, trots två nyckelbensbrott under säsongen. När sista tävlingen på hösten skulle köras i Sala saknades det en poäng. För att få denna poäng måste jag bli fyra. Efter en dålig start låg jag på 17:e plats efter ett varv. I mål var jag fyra !!

 

Största motgångarna

Det finns naturligtvis även motgångar och två stycken har fastnat i minnet:

- Under några år i slutet på 60-talet så kördes en tävling med namnet MC-Nytt Specialtrial. Den kördes under senvintern och samlade dåtidens cross-, T- och trialelit till start. 1967 bröt jag då framaxeln gick av på sista varvet. När vi senare kollade resultattavlorna visade det sig att jag var i totalledning när jag bröt. Som ytterligare elände denna dag så torskade Yngve Ekeberg och jag för vår dragbil var för lätt för släpets totalvikt.

- I en SM-tävling i T i Upplands-Väsby låg jag totalsjua efter nattetappen genom att jag kunnat hänga på Garry Johansson från Rasbo MK. På allra sträckan på dags etappen så hoppade kedjan av och fastnade vilket tog lång tid att få loss. Jag slutade 11 men här var det samma sak. Vid kontroll av resultattavlan visade det sig att jag var i totalledning när detta hände. Före alla storheter på den tiden, Bosse Ekeberg,  Roffe Tibblin osv.

 

Rasboloppet 1962Reflektion

Jag var bollbegåvningen som blev en hyfsad MC-åkare. I realskolan var jag med i skollaget i fotboll, ishockey, bandy, handboll och basket. Jag spelade riktig Div. 2 ishockey som 15 åring, men sommarloven i Ärentuna stoppade den karriären. Inspirerad av dåtidens elitåkare som Lelle Dahlén, Bosse Ekeberg, Sivert Eriksson, Roine Lööf samt givetvis Totte Hallman så blev det MC istället. Även om de sportsliga framgångarna kunnat vara betydligt fler i en bollsport så hade jag nog inte haft hälften så roligt som under dessa år på hojen!