Åke Norlin

Svensk Junior Mästare i Lag Enduro 1967

Åke Norlin 3
Jag växte upp c:a 2 km från en av UMCK stora åkare, Lennart Dahlen. Lelle är 8 år äldre än jag så man vara bara en grabb när man började kolla in honom och andra åkare på de hemmagjorda banorna som fanns lite överallt på 1950- och 60-talen. Han blev en inspirationskälla och den som gjorde att jag började åka hoj och också tävla.

Min första tävling var en snöcross i Järva och året, tror jag, var 1961. MC karriären pågick sedan fram till och med 1972.

MC-märken

Husqvarna 175 cc ombyggd för cross/T.

Husqvarna 200 cc, silverpil med Müllercylinder.

Rickman Metisse med Matchless motor 500cc.

Husqvarna 360 cc

Jag tävlade från början både i T (Enduro) och cross. Efter att jag skaffade Rickman Metissen 1965 (jag köpte den av Åke Jonssons bror Arne) så blev det i stort sett bara cross, inbjudningstävlingar och i serielaget. Jag hade dock en Husqvarna kvar och körde några få T-tävlingar per år. Det räckte bland annat till att jag tillsammans med Mats Wigenfelt och Stefan Andersson blev Svenska Juniormästare i lag 1967.

Jag minns, ärligt talat inte så mycket av enskilda tävlingar utan det jag minns är den fina kamratskap och gemensamhet som fanns med klubbkompisar och konkurrenter vid sidan av banan. Det var kul att åka motorcykel, det var kul att tävla och som sagt, kul att umgås med likasinnade.

Av tråkiga minnen finns inte heller så mycket att säga. Jag slog axel ur led i en startvurpa i Rasbo. Jag minns en tävling på Rosendalsbanan i Uppsala där jag fick motorstopp på startlinjen. Jag fick i gång hojen, åkte upp mig till 2:a plats och när jag skulle åka om honom som ledde så gick framgaffel sönder och jag blev dränkt i gaffelolja. Metissen var riktigt vass men samtidigt förmodligen lite för hårt trimmad så tyvärr fick jag bryta en hel del och det var nog en stor orsak till att jag slutade efter 1972 års säsong. Även en krävande civil tillvaro med mycket jobb och familj bidrog naturligtvis också.

När jag börja tävla så spelade jag också ishockey. I början funkade det med bägge sporterna med sedan krävde hockeylaget att jag skulle välja. Jag valde MC biten. Dock kom det tillbaka efter något år och bad mig börja igen så sedan var det fullt fart året runt igen.

Tyvärr så fanns alla minnen från MC tiden i form av bilder, tidningsurklipp, gamla program i en låda som förmodligen försvann vid en av de gånger man flyttat.