MotoClub Thomer la Sogne var en av de första klubbarna i Frankrike som arrangerade Grand Prix tävlingar. Redan 1961 var Lennart Dahlén, Sivert Eriksson, Stig Rickadsson och ”Totte” Hallman på plats när det kördes en EM-tävling i 250-klassen på den berömda banan med den lodräta cementbacken. Klicka på rubriken för att läsa mera!
Bilden – Thomer la Sogne banan sedd från ovan. En flack bana – med svåra tvära backar och stup!
1962 Thomer Vue du ciel 2 1024x624

Engelsmannen David Bickers var regerande Europamästare och han försvarade titeln galant när han vann de flesta tävlingarna även 1961 – och även i Thomer la Sogne. Det var dock inte utan fajt. Det var hårda tag med tvåan och trean i tävlingen, Jeff Smith och ”Totte” Hallman.
Bilden nedan – Prispallen där Bickers kramar kranskullan medan Jeff och Torsten tittar på!
1961 TH Bickers at Thomer la S 61 1024x708

Asfaltbacken sedd från en annan vinkel. Åren 1961 och 1962 åkte man uppför cementbacken. Senare, som bilden på ”Ampe” Perssons visar i det tidigare reportaget om Thomer banan – åkte man nerför.
Man ändrade banriktningen då det hände många olyckor i den branta backen, speciellt om man kom lite till vänster i den svackan som pilen visar. Då for man rätt upp i 90 grader och rätt ner. Det gällde att ha sådan fart före backen och ta rätt spår, plus att man måste slå av gasen de sista metrarna - och ”segla” lugnt över krönet. Gasade man hela vägen upp – så slog man runt baklänges nerför backen!

Bilden nedan – Cementbacken, nästan 90 grader, som orsakade många vurpor – och skadade förare!
1062 ThomerBacken LI

Året efter så kördes det en internationell tävling på banan där tidigare Europamästaren Fritz Betzelbacher på sin Maico utmanade ”Totte” Hallman om segern.
Bilden nedan – ”Totte” i ledningen före Fritz!
1962 cross inter T.Hallman 1024x730


Bilden nedan – Prispallen 1962 med ”Totte” med blommor och kranskulla - och en något ”sur” Fritz!
1962 T.Hallman Thomer la Sogne 881x1024

På kvällen, då EM-tävlingen kördes, arrangerade motorklubben en imponerande fest med prisutdelning, underhållning, mat, vin och champagne och dessutom dans! De svenska vikingarna var väl inte så vana att festa efter en tävling – men de anpassade sig så gott de kunde.

Ett uttryck som säkert många klubbmedlemmar har hört någon gång är - ”men jag har ju de förbannade gummisulorna på mig” är ett uttryck som kommer just ifrån denna festkväll.
Bakgrunden är denna. Stämningen var hög när dansen kom igång efter mat & dryck. En viss gladlynt herre från Forkarby utanför Uppsala blev då uppbjuden till dans av en bedårade vacker liten fransk skönhet. ”Woouw” vilken tur just han hade – men han tackade nej! Den vackra damen förstod inget av hans förklaring då han ruskade på huvudet och pekade på sina skor och sa ” No, no - förbannade gummisulor”! Hon förstod dock så mycket att han hade nobbat henne och hon gick slokörat därifrån! Ni förstår att än idag får Forkarbybon lite tråkningar om ”de förbannade gummisulorna”!

Svenskarna har alltid varit välkomna till tävlingen i Thomer. För ett tag sedan fyllde klubben 70 år. Då ville man ha en hälsning från någon av svenskarna som vunnit på banan. Här är hälsningen som ”Totte” Hallman skickade till klubben.

Bilden nedan – En hälsning till 70-åringen!
1962 Thomer 2 1024x719