Rolf Jansson
Gurkan

Idag skall vi presentera Rolf Jansson. Han är något så fint som hedersmedlem både i moderklubben UMCK och hos oss UMCK Veteraner. Detta att nå bägge dessa utmärkelser delar han bl.a. med vår legend "Totte" Hallman och det utan att ha kört en enda tävling. Det visar det fina hos oss - alla medlemmar är lika mycket värda! Men vi tar det från början:

Roffe, eller ”Gurkan” som han också kallas, kom i kontakt med MC-sporten genom att hans mormor och morfar var grannar med en annan av våra elitförare, Lelle Dahlén. Han började följa med Lelle som "mek." på tävlingar och det ena gav det andra och han började engagera sig i UMCK som funktionär. 

Vi är nu framme omkring 1974. Hans insatser blev fler och fler genom åren och ex. vis 1982 var han:

-          - sekreterare i huvudstyrelsen

-         -  medlem i crosskommittén

-         -  lagledare i 500cc crosslaget

-        -   jurymedlem i den kommitté som skulle utse årets UMCK:are

-        -   Han hade också tävlingsledare licens

Dessutom svarade han och en annan kille för produktionen av UMCK-bladet, en c: a 20 sidig information till alla medlemmar. Fullt upp är väl en bra sammanfattning. Allt detta och mycket annat pågick till år 2000 då han lämnade Uppsala för att flytta till Älvsbyn. 

Några exempel på speciella händelser:

När 500cc laget 1979 vann sin serie samma dag som Roffe fyllde 40 år!

Vid ett tillfälle när klubben arrangerade en crosstävling saknades en tävlings läkare. Roffe åkte då till akuten på Akademiska Sjukhuset och lyckades ragga upp en läkare som gått av sitt skift att komma och ställa upp. Läkaren var efter tävling mycket entusiastisk och tyckte det var riktigt kul. Han hade aldrig sett en crosstävling tidigare.

Ett riktigt tråkigt minne är när en förare, Tommy Läck Funbo MS, under ett träningsläger i Avesta, körde omkull och bröt nacken. Han blev förlamad från bröstet och nedåt. Roffe berättar att han fick riktigt stålsätta sig när han hälsade på Tommy på sjukhuset.

Under 1992 tog Rune "Skepparn" Jansson och Roffe initiativet till att bilda en Veteranklubb och 1/1 1993 startades UMCK Veteranerna.

Som ni ser en otrolig eldsjäl som jobbat många timmar för att vi som var aktiva kunde koncentrera oss på att åka omkring och ha kul.

/Bosse S

Bilden nedan - Roffe, sitter i mitten på bilden med KTM-tröja, var en av eldsjälarna som såg till att det trycktes en årskalender med UMCK's motocross lag. Kalender såldes och inbringade en del pengar till klubben!
UMCK Crosslag Kalender