Nu för tiden får vi bara drömma oss tillbaka till de vintrarna då det fanns snö! Tack till fotograferna Leffe Sternesjö och Torbjörn Johansson.
Klicka på rubriken för att se lite bilder från snö-crosstiden!
Anders "Ampe" Persson på Hedlund 500 cc. Bilden är från Rosendalsbanan i början på 1960-talet. Jag, som skriver denna text är osäker på om ramen är byggd av Roine Lööf eller inte. Jag vet att "Ampe" under många år i sin karriär åkte på en hoj med ramen byggd av Roine och det helt utan några som helst problem. 

 
snö Isbana Ampe 768x1024 2


Bilden är från samma tävling som bilden ovan. Här ses vår kommande legend Totte Hallman jagad av Cenneth Lööf. På den tiden var snöcross en riktigt balansövning. Dubbdäck var ännu inte uppfunna, men hade nog ändå inte varit så mycket till hjälp när det var massor av snö  !!

snö Isbana TH Bo Lööf Wig 1024x768

Denna bild är från en annan snöcross, återigen är Totte en jagad man, denna gång av Åke Jonsson från Västerås. En tuff konkurrent till Totte och bägge tillhörande den yppersta världseliten. Åke har åtminstone klubbtröja medan Totte använder en overall, kanske samma som han mekade i när han fixade hojen hemma i garaget. Det skulle ta några år innan, Totte främst, förstod att motocross var en publiksport och började tillverka färgglada , specialgjorda kläder för cross !
 Snö TH TV Snöcross 792x1024

Det skall börjas i tid. Peter Hansson från Tibro MK, en kommande världsmästare i Enduro, SM vinnare i både cross och enduro och med en pappa, Hans som bla. vunnit kåsan och ett antal SM-guld.

 snö Peter Hansson

Bilden nedan - Olle Pettersson testar Suzukis prototyper! Olle hade en stor del i att Suzuki kunde ta fram en riktigt konkurrens kraftig hoj. Yamaha hade ju Totte Hallman som utvecklare så svenska världsstjärnor stog högt i kurs även vid sidan av banorna !
 snö OlleP 68sv

 

Bilden nedan - Start fältet gör sig redo på Rosendalsbanan. Av hojarna att dömma är det 500cc juniorklassen som är redo för start. Det är svårt att se på bilden om det är flaggstart eller om man hade ett tunt gummiband som var fästat på en stolpe i mitten på startfältet. På stolpen fanns en sprint där en metallögla i ändan på gummibanden krokades fast. När man drog undan sprinten flög bandet åt varsitt håll. Det gällde att hålla sig undan när ringen kom farande !!

snocross rosendal 2 jp 001

Bilden nedan -
X