Återigen har Göran Pettersson bidragit med material till vår Nostalgi avdelning. Vi bugar och tackar. Göran skickar dessutom ut samma material till cirka 200 stycken mail-kompisar så hans läsekretsen är stor! Den här gången handlar det om Vaggeryds stolthet Christer Hammargren i ett reportage som Birger Tommos har skrivit!
Bilden - Christer Hammargren t.v. tillsammans med Totte Hallman och Håkan Andersson vid VM-tävlingen i Uddevalla!
Web Uddevalla TH Hammargren Håkan A 22 C

En av våra duktiga motocrossåkare på -60 och 70-talet var Christer Hammargren från Vaggeryd. Christer berättar sina minnen från den tiden för MC Folkets flygande reporter Birger Tommos och resultatet blev nedanstående intressanta reportage!
Christer var en av dom svenska crossförarna som fick chansen att komma över till Amerika och tävla och visa vad Husqvarna motorcyklar stod för. Det var säkert många fantastiska upplevelser för våra grabbar även vid sidan av tävlandet.
Vi tackar också MC Folket och Birger Tommos för att vi fått låna denna artikel.

Torsten Hallman har berättat utförligt om dessa Amerika äventyr i Bo Ingvars Svenssons bok i " Motocrosslegenders Spår "och även i uppföljaren av denna:" Bakom Kulisserna". I denna sistnämnda finns även ett kapitel om Christer som kom att kallas "Sju eller åtta flänsar" där det handlar om skillnaden mellan Husqvarnas båda crosscyklar 250cc resp. 360cc!
Dessa Amerika äventyr finns omnämnda i reportaget om Christer, därför ville jag stämma av med Torsten om hans minnen från denna händelserika tid. 

Här följer Torsten svar:

Hej Göran, du har hela historien om mina besök i USA i boken I Motocrosslegenders Spår som jag vet att du har! 
Christer Hammargren var en av de nya upcoming Husqvarna förarna som blev inbjudna att komma med över 1968 tillsammans med mig, Bengt Åberg och Thorleif Hansen. Även för Bengt och Thorleif var det första resan.

Men det var november 1966 som jag var över första gången, inbjuden av den amerikanske Husqvarna importören Edison Dye. Jag ställde då upp i 23 olika heat i olika discipliner. Motocross i både 250cc och 500cc-klassen, i en endurotävling, i en ökentävling – och jag vann alla gånger! Tävlingarna kördes under november månad med konkurrens av de bästa amerikanska förarna, Malcolm Smith, David Baily, Dick Mann, Bud Ekins m.fl.

Som jag (Göran) minns historien tog du andra året med dig ett antal av Dina svenska motocross-vänner och konkurrenter för introduktion av sporten och Husqvarna motorcyklar där över.

Torstens svar:
Året efter1967 tog jag med mig Joel Robert, Roger de Coster, Dave Bickers på CZ-maskiner och Åke Jonsson och Staffan Eneqvist och jag själv som åkte Husqvarna. Tyvärr så hade fabriken inte skickat över våra fabrikscyklar som vi åkte med under VM-säsongen utan vi fick hämta ut nya cyklar från en Husqvarna återförsäljare, fick plocka ihop dom själva och då upptäckte vi att cyklarna hade 19 tums framhjul med trialdäck! Kul att tävla mot Robban och CZ-gänget som hade sina fabrikscyklar på plats inklusive fabriksmekaniker! Det var tufft, men jag vann ändock några av tävlingarna, bl.a. vann jag 500cc tävlingen på Hopetown racet, den tävlingen som betecknas som starten på motocrossen i Amerika!

 Dessa frågor och svar har ett visst intresse för denna artikel.

Hälsningar Göran Petersson. Och Totte Hallman - som vill poängtera att uttrycket som finns i slutet av artikeln - "Christer var en stenhård jävel" -  skall uppfattas som super positivt!

Web Christer Hammargren 1200

Web Christer Hammargren 2. 1200