Med anledning av Västerås MK:s 50 årsfest så poppar det upp en del minnen från Malmabanan. Premiärtävlingen, som kördes på hösten 1962, blev en stor framgång för Uppsala MCK då ”Totte” Hallman vann 250cc-klassen och  undertecknad Anders Persson vann 500cc-juniorklassen.

Inför tävlingen så hade jag vunnit fem tävlingar i rad och kände mig i jättebra form. Malmabanan passade mig mycket bra. Banan hade dels leriga partier och även  en slinga i en grusås, omväxlande  och svåråkt på sina ställen, krävande med mycket gupp. I mitt heat så hade jag en halvbra start men jobbade mig upp till täten och på sista varvet tog jag Bert Nilsson bara ett par kurvor före mål inför storpublik 4,000 personer.

Jag åkte ett tiotal tävlingar på Malma och en tävling som jag minns speciellt bra var SM i 500cc-klassen 1967. Vi som tidigare hade åkt 500cc-fyrtakt hade fått sadlat om till tvåtakt. Själv åkte jag på en HVA 360cc. Hela VM gänget var på plats med hemmafavoriten Åke Jonsson samt Bill, Stene, Bengt Åberg, Arne Kring och ”Totte” Hallman som gjorde inhopp i 500cc-klassen. Jag gjorde en mycket bra tävling och kom på 5:e plats i de två SM heaten, vilket jag var mycket nöjd med. Banan var hård och torr och mycket gropig och därmed väldigt påfrestande. Efter tävlingen så blev jag hembjuden till en kompis i Västerås. När jag sedan skulle gå på toaletten och pinka konstaterade jag att urinen var rödfärgad, jag pissade blod.!!!  Detta hade inte hänt mig förut så jag blev orolig, jag förstod att det berodde på den gropiga banan.

Jag beslöt mig för att avvakta någon dag innan jag gick till sjukhuset. Men på andra dagen så var allt bra igen. Det var första och enda gången det inträffade, ett klart bevis på att Malmabanan var mycket tuff.

Efter avslutad karriär så har jag minst en gång om året varit och tittat på motocross-tävlingar i Västerås, bl.a. har jag sett alla VM tävlingarna som klubben har arrangerat. Kan bara gratulera klubben för mycket bra arrangemang och tävlingar och hoppas att klubben fortsätter med dessa stora VM åtaganden.