UMCK´s ordförande”Ampe” Persson berättar!
Den här nostalgihistorien hände år 1966. Jag var 23 år gammal och för att finansiera mitt motocross åkande jobbade jag som väghyvelförare. Jag körde väghyvel under perioden november till april och sedan bar det av till Europa för tävlingar .
Det var en snörik vinter och jag körde åt Uppsala komun. En härlig vinterdag, solsken och allt var frid och fröjd.  Men när man minst anar det så kan det inträffa det värsta!
Som det framgår av artikeln så körde jag snöröjning med väghyveln på Östra Ågatan- St.Olofsgatan då pålkranen som jobbade vid ett husgrund där plötsligt tippade och föll mot min väghyvel.
Det som inte står i artikel var, att när jag backade för att klara mig från kranen, så kom ju följestraktorn bakom mig och låste reträtten! Jag fick slänga ur växeln och beroende på att höger dörrlås var trasigt fick jag hoppa ur väghyveln på vänster sida - mot pålkranen. När jag hamnade på marken så slog betonghammaren, som väger över ett ton, ner endast en meter från mig! Kranställning som var c:a 20 meter lång slog ner exakt i förarhytten. Hade jag suttit där så hade det varit slut med Hr. Persson. Från det att pålkranen började välta tills den slog ned i väghyveln tog det c:a 10 sekunder.
Det blev stor uppståndelse och flera brandbilar och ambulanser kom till platsen. UNT kom med reporter och han var insatt i moto-cross så han frågade mig om mitt crossåkande. I artikeln så står det på flera ställen Hr. Persson gjorde si, Hr Persson gjorde så! Det var tydligen vanligt på den tiden att man skrev på det viset – idag låter det 1800-tals språk!
Allt avlöpte väl och på eftermiddagen så fortsatte jag att jobba som vanligt. Någon krishantering behövdes inte – man hade inte ens uppfunnit det ordet på 60-talet!
Ampe_Kran1-web