På UMCK:s utmärkta hemsida finns det många bilder från förr. De får mig att minnas alla crosstävlingarna i mitten av 60-talet på Rosendalsbanan, skriver Torbjörn Johansson till web-redaktionen.
Klicka på rubriken för att se hans bilder och läs mer hur den då 14-åriga Torbjörn upplevde Rosendalsbanan!
Bilden -"Totte" Hallman njuter segerns sötma efter segern i SM 500cc-tävlingen 1968!
Hallman Rosendal SM 500 -68

Det hördes tydligt hem till Eriksberg när det var tävlingar – ljudet var härligt. De stora Albinmotorerna, rytande Triumph-twinar, Hedlund AJS och BSA och de öronbedövande Husqvarnorna - utan ljuddämpare! Det var kul att gå dit och se seriecrosstävlingarna med en mix av fyrtaktare och tvåtaktare.
Nyss när jag besökte vänner i Malma backe tittade jag ut från deras vardagsrum och pekade på cykelvägen 30 m utanför deras fönster. Jag berättade att där gick SM 500 i cross 1968. Svårt att tänka sig idag att det gick att arrangera något sådant för 45 år sedan utan att miljö- och hälsovårdsmyndigheterna osv osv stoppade tävlandet där på Rosendalsbanan. Jag minns att den tävlingen var spännande, med en hård batalj mellan den tidens stora giganten inom svensk motocross, Torsten Hallman, och Bengt Åberg. Det var en tät strid hela tiden 2x45 min med aldrig mer än 5 sekunders differens, med Åberg hela tiden i Hallmans bakhjul.
Där det idag är en cykelstig blev Åberg trängd vid en varvning av en förare. Trots det höga ljudet från motorerna så hördes klart och tydligt på språket att han inte var glad (!). Efter det kunde han aldrig riktigt täppa till luckan. Väldigt spännande för alla och definitivt för en 14-årig grabb som jag.
Jag har grävt fram några foton från den tävlingen, tyvärr bara en åkbild och några bilder från efteråt i depån. Håll med om att segraren får en bra belöning för mödan! ”When it’s sweet, it’s very sweet!”
Sedan var det en stor besvikelse när Torsten Hallman missade det femte VM-guldet när det var så nära. En punktering tror jag det var som sinkade framfarten i finalomgången i Österrike som kördes några veckor efter SM 500-tävlingen på "Rosan"!

Minnen från 1968
Torbjörn Johansson, Uppsala

Bilden nedan - "Totte" Hallman kör på bakhjulet över mållinjen - i bakgrunden Bengt Åberg!
Hallman Rosan -68 Small
 Björn Gorner var Expressens stjärnreporter inom motorsport och fanns alltid på plats på de stora tävlingarna.
Bilden nedan - Expressens Björn Gorner t.h. intervjuar "Totte" efter segern.
 IMG 0043-tj
Bilden nedan - Så här glad blir man när man vunnit en 500 SM-tävling!
IMG 0039.tj
IMG 0040.tj

Från redaktionen på web-sidan tackar vi för Torbjörns bidrag till vår "Nostalg-sida"! För den som har lite gamla bilder - eller vill berätta någon historia med motorsportanknytning - skicka in ert bidrag eller hör av er eller maila till "Kontakt"!