Klicka på rubriken för att läsa mera om Viktor Arbekovs snabbgashandtag!
Ryskt gashandtag 1 768x1024 2

När man rensar i gamla lådor och hyllor kan man hitta prylar som väcker minnen! Som t.ex. när man hittar ett ryskt snabbgashandtag av den typ som ryssen Viktor Arbekov använde på sin CZ:a under 1965 års VM-säsong. Och det gick ju tydligen bra att gasa med det nya handtaget för Viktor vann VM-titeln det året!

Bilden – ”Totte” Hallman med ett ryskt snabbgashandtag som ryssarna använde under 60-talet!

TH med Arbekovs gashandtag 985x1024
Som man ser på bilden är det extremt kort slag mot ett ”vanligt” snabbgashandtag – av och på bara med en liten twist med handen. Viktor Arbekov kom som en överraskning och körde smidigt och fint med sin snabba CZ utrustat med det nya snabbgashandtaget och åkte ifrån allt motstånd det året. Naturligtvis var det inte bara gashandtaget som gjorde skillnaden - det var Viktors sätt att sköta handtaget!

Tyvärr kom han tillbaka året efter och var 15-20 kilo tyngre - bara i ”nya” muskler. Smidigheten i hans åkstil var borta, han kunde inte konkurrera om VM-titlarna mera.
Mitten på 60-talet var ju det stora genombrottet av användande av olika preparat bland idrottsmännen från Öst-Europa och i egenskap av regerande världsmästare så var det obligatoriskt även för Viktor att använda preparaten som ledarna försåg åkarna med.
Gällande det nya snabbgashandtaget så var jag själv naturligtvis intresserad av att prova ett sånt och pratade med Viktor om hur man skulle kunna köpa ett. Viktor var ju den förare bland ryssarna som var lättast att kommunicera med på motocross språk. Han gillade den ”fria världen” och var trött på att alltid ha politruker som kollade allt han gjorde – men det struntade han i. Så sagt och gjort. Vi gjorde upp om en bytesaffär med prylar som Viktor inte kunde köpa hemma i Ryssland mot att jag fick ett snabbgashandtag!
Jag testade omgående det nya snabbgashandtaget men jag tyvärr passade inte av och på gasandet mitt sätt att åka – så det hamnade i en låda och glömdes bort – tills nu!