Bland oss UMCK-Veteraner så är det alltid något som är på gång. Som t.ex. när ett glatt gäng gav sig iväg på en resa norrut – för att hälsa på världsmästare!
Klicka på rubriken för att läsa Ordförande Perssons reseskildring!
Bilden nedan - Gänget på vift! Fr.v. Cenneth Lööf, Anders Persson, Thomas Runnevik, Rune Sundström och P-O Pettersson hälsar på hos Arne Kring - (Arne i mekaroverall)
1961 åkte jag, Anders Persson, och kompisen och UMCK-Veteranen P-O Pettersson, till Norra Långhed som ligger en mil från Alfta. Vi skulle delta i en motocrosstävling vid Woxnadalen i 500-juniorklassen. Vi kombinerade den tävlingen med två veckors vistelse hos P-O:s mormorsmor som var änka och bodde ensam på gården i Norra Långed med sina djur i en fantastisk natur, mitt i skogen vid en liten sjö.
P-O fick senare ärva en del av gården och vi pratade många gånger om att åka dit igen men det var alltid något annat som kom i vägen. Men nu, i slutet av maj i år, kom vi äntligen iväg. Tillsammans med oss på resan var även UMCK-Veteranerna Roine Lööf, Rune Sundström, Thomas Runnevik samt Cenneth Lööf.
P-O Pettersson, som utöver motorcykelintresset även är intresserad av skidåkning på elitnivå, hade under 80-talet utvecklat rullskidan SWENOR. Med marknadsföringen fick han hjälp av Torsten Hallmans företag. Det gjorde att han fick en mycket bra kontakt med den tidens skidåkare som då var i världstopp och använde sig av SWENOR rullskidor som träningsredskap. Ibland hjälpte han även till som ledare och tränare för skidlandslaget och blev kompis med alla skidstjärnorna. Därför så blev första anhalt på vår resa Kungsholmen.
Bilden nedan - Kungsholmen. När kortet togs så var ej bron med som Erik byggt.
Det är en liten ö som ligger i Ljusnan och är inte större än cirka 75x75 meter. På ön finns ett stort konferenshotell med 26 rum och två stora mat/konferenssalar samt en del mindre hus och badanläggningar. När vi kom dit så välkomnades vi av Erik Östlund som tillsammans med sin fru ”Billan” Westin driver verksamheten på ön. Erik tillhörde den svenska eliten i längdskidåkning på 80-90 talet och blev bl.a. stafettvärldsmästare 1990.
Bilden nedan - I väntan på en utsökt middag. I förgrunden Anders Persson och Erik Östlund.
Efter en välsmakande måltid så kom även Eriks hustru ”Billan” Westin och välkomnade oss. ”Billan” har en lång meritlista, hon tog bl.a. 19 SM guld och VM guld 1987 under sin karriär. De köpte Kungsholmen 1988 och då slutade Erik sin aktiva tid som skidåkare men ”Billan” fortsatte att tävla fram till år 1995.
Bilden nedan - Värdparet på Kungsholmen, Erik Östlund och ”Billan” Westin.
Erik och ”Billan” har en son som nu är 16 år och heter Alvin Östlund. Han är en stor talang i motocross och vann SM titeln 2012 i U 17 125cc. Han leder även nu SM efter årets två inledande tävlingar och anses vara en av Sveriges mest lovande förare. Med stöd av ”Billan” och Erik kan det bli något stort i framtiden.
Erik frågade Roine Lööf vad han hade för synpunkter och råd angående Alvins tävlande och Roine med sin erfarenhet gav Erik ett 10-tal råd. Bland annat - se till att Alvin blir självständig så han kan ta hand om sig själv om inte Erik och ”Billan” kan vara med. Det gäller i första hand om Alvin skall tävla utomlands, då är det mycket att tänka på och som måste fungera för att man skall kunna göra bra resultat.
Bilden nedan - Ordförande Persson beundrar utsikten över Ljusnan från Kungsholmens topp.
Gammal Historik om Kungsholmen: 16 juni 1873 kom kung Oskar II på besök dit på väg till Trondheim i Norge. När de då passerade holmen i Ljusnan och frågade kungen: Vad heter holmen? På 1700 talet hette den Gnarpholmen och nu heter den Mögholmen fick han till svar. Då sa Oskar II: ”Hädanefter skall holmen heta KUNGSHOLMEN”.
Vi tackade för oss och resan fortsatte sedan till Arne Kring och hans företag i Knåda.
Bilden nedan - När Arne Kring sålt en ny cykel så får han en begagnad i byte.
När vi kom till gårdsplanen så möttes vi av ett 1000-tal cyklar som stod här och var. Arne visste inte att vi skulle komma så han mötte oss i overall och han kom ut från verkstaden där han jobbade med trädgårdsmaskiner. Han kände inte igen oss men efter några ledtrådar så visste han vilka vi var! Han välkomnade oss och frågade om vi ville ha kaffe.
Arne har haft en hel del problem med hälsan och gick med stödkäpp, sviterna efter en bäckenbenskada.
Bästa året för Arne Kring var 1969 i Moto Crossens 500 cc klass. Han var i stort sett oslagbar och vann ett flertal VM deltävlingar men gjorde en våldsam vurpa i Holland och var medvetslös i 7 dagar. Läkaren sade åt honom att ta det lugnt men han var envis och efter att ha missat 6 deltävlingar i VM så fortsatte han att tävla men förlorade VM titeln med 1 poäng till Bengt Åberg.
Efter en hel del motorsnack så åkte vi sedan till P O:s ställe i Norra Långhed, där mat och dryck samt fint väder bidrog till god stämning.
Bilden nedan - Bengt Åberg, Roine Lööf och Cenneth Lööf pratar om gamla goda tiden.
Dagen efter var det hemresa men vi skulle försöka få tag på Bengt Åberg. Han visste inte att vi skulle komma. När vi kom in på gårdsplanen till hans stora villa byggd med brun fjällpanel så stod dörren öppen. Roine skojade och ropade in i huset att det var dags för en besiktning som skulle utföras av myndigheterna!. Bengt kommer ut klädd i träningsoverall och tittar frågande på oss. Roine skrattar och säger; Känner du igen oss? Nej, säger Bengt men börjar fundera vad det är för typer som står utanför. Han får en ledtråd och då skrattar han och säger: Ja, ni är från Uppsala!
Bengt Åberg gjorde en strålande karriär och hans två VM titlar i 500cc- klassen under åren 1969-70 värderas högt. Han provade även på isracing i slutet av sin karriär och kom på 2:a plats i SM finalen Uppsala på 90 talet.
Bengt är pensionär och tar det lugnt. Tyvärr har han problem med synen så han beklagade att det inte gick att köra motorcykel. Men för övrigt kände han sig i ganska bra form.
Efter dessa händelserika dagar så bar det sedan av hemåt. En mycket rolig resa, tycker författaren av berättelsen - Anders Persson, Ordförande UMCK Veteranerna.