Dick Sundman
Dick Sundman

Dicken växte upp tillsammans med två andra UMCK Veteraner, Tord Andersson och Lelle Dahlén. Eftersom Dicken själv inte minns så mycket om sin tid på motorcykel så har jag pratat med Lelle som bla. berättar följande:

I början av -50 talet började vi åka hoj på hemmagjorda banor och Dickens första MC var en JB 150cc. Vi hade en egen "hemmagjord" cross-serie tillsammans med andra åkare runt om i Uppland där Dicken var med i vårt lag. (Det kommer/finns en egen historia runt denna serie under rubriken nostalgi, författarens kommentar).
Ett annat minne är när Dicken lånar min NV 125:a med DKW motor och ställer upp i en AMF crosstävling och som han gick och vann. Lite senare in på -50 talet byggde han en 150cc fullfjädrad hoj (alltså fjädring både bak och fram). Vidare hade Dicken senare en BSA 500 cc. Allt crossåkandet skedde i de sammanhang som sägs, ovan, inga SVEMO sanktionerade crosstävlingar. Däremot fick Dicken låna en "fabrikscykel" från Nymans (NV) och deltog i en SM tävling i T (Enduro) och var en av medlemmarna i UMCK:s lag som vann lagtävlingen.

En annan UMCK Veteran, Hasse Nordlund berättade att han och Dick hade en fight på en sandad isbanetävling där Hasse lyckades spöa Dicken. Bägge på "trimmade" 125: or. Hasse gissade att det var 1956.

XXXX flyttade Dicken till Gävle, blev medlem i SMK Gävle och gick så småningom över till att köra rally. Debuten skedde i SMK Uppsalas "Roslagsvalsen" då Dick tjuv lånat pappans bil och vann debutantklassen! (Bilen återlämnades i fullgott skick!) Tävlandet fortsatte hela 60-talet med ett stort antal framgångar.

Under 70-talet var det tävlingsuppehåll men under 80-talet var han tillbaka bakom ratten.Det största framgångarna kom i det finska Jyväskylä rallyt, sex starter med tre klassegrar i Grupp N. Debuten i detta rally skedde 1986 då han fick en start i 50 års present av sina kompisar ! Detta decennium innehöll också tre starter i Svenska Rallyt med placeringar i sin klass som 2:a, 3:a, 3:a. Utöver detta många fina placeringar i olika svenska rallyn. Tävlandet fortsatte med att Folkrace kom in i bilden. Här blev Dick väldigt framgångsrik med massor av segrar under sin "Folkracekarriär". Men det räcker inte med det, han blev dessutom arrangör också. Bla annat "köpte" han Folkracefestivalen under par år. Betalade en stor summa pengar för detta och fick de ev. intäkterna som ersättning. Han hade tur, många åskådare gjorde det till en bra affär, men det var en chansning som gick hem!!

En kul episod under denna del var ett uppvisningsheat där man skulle ha en husvagn som släp. Husvagnsdelar flög överallt på banan. Dickens gick också sönder varvid han tog arrangörens utrancherade korvkiosk på släp och gjorde stor succé!

Vid pennan

Bo Svensson