Kenneth Olausson har skrivit en mycket initierad artikel om Olle Pettersson för MC Veteranens räkning. En del av er har säkert läst den i tidningen tidigare men om den inte har nått ut till alla så har jag fått möjlighet att vidarebefordra denna till er, hälsar Göran Petersson. Tack Göran som återigen har skickat oss en intressant artikel!
Bilden – Olle på den Suzuki som han var med och utvecklade!

Olle P. Dodington 70

Olle Pettersson började köra motocross 1954 och tävlade framgångsrikt i Sverige och internationellt tills 1978. Det blev hela 24 säsonger. Därefter var han med och matchade sin son Dick till bland annat två SM guld.
Olle hann med att köra över halva dussinet olika märken från första JB 128cc, till Suzuki och Kawasaki. De sista som fabriks förare och även ansvarig för utvecklingen av dessa till vinnarcyklar i cross VM. Olle blev själv svensk mästare i 250cc klassen två gånger. Totalseger i kåsan 1965. Lag världsmästare i 250cc klassen inte mindre än 4 gånger. Även en gång i 500cc klassen m.m. Dessutom ett antal framgångsrika resultat i crossen 250cc SM och VM sammanhang.
Kenneth Olausson har varit med Olle på många resor ute i världen bland annat i Japan när Olle var inbjuden till Suzuki för att hjälpa dom att ta fram konkurrens kraftiga crosscyklar för VM. Efter dessa framgångar med Suzuki så fick Olle senare samma erbjudande från Kawasaki fabriken.

En notis ang. artikeln! Några småfel har kommit in i artikeln som jag vill uppmärksamma läsarna på - inan ni läser artikeln!.
- Angående vad man betalade per mil stämmer inte! Den normala betalningen om man fick åka med i en kompis bil till tävlingarna så betalade man 10 öre/mil för soppa och slitage. Jag hade själv ingen bil i början på 60-talet. Olle och jag betalade 10 öre/mil när vi åkte med Sivert Eriksson i hans gamla taxi Merca. Det hade varit omöjligt att betala 1 krona/milen - som det står i artikeln - det var 10 öre/mil! Dieseln kostade t.ex 12 öre/liter i Holland, 15 öre/liter i Danmark etc. vid den tiden!
- Angående prispengarna i VM-tävlingen i Finland. På den tiden måste man gå i mål i båda heaten för att få VM-poäng. Alltså betalades även prispengarna ut efter samma princip. Olle vann tävlingen - han fick prispengarna för segern och jag fick för andraplatsen! 
Tävlingarna gick för över 50 år sedan så det är inte lätt att komma ihåg alla detaljer eller om det kanske bara är felskrivningar av Kenneth, hälsar Totte Hallman.
 

Olle Petterson Story 1 2

Olle Petterson Story 2 2

Olle Petterson Story 3 2

Olle Petterson Story 4 2

Olle Petterson Story 5 2

Olle Petterson Story 6 2

Olle Petterson Story 7 2