Året var 1950 och vi, tre grabbar trampade fram på cykel, grusvägen till Gimo där AMF-avdelningen arrangerade en motocrosstävling.
Klick på rubriken för att läsa vidare hur Austin Carson upplevde sin första motocross tävling!
Bilden – Gunnar Johansson – en av huvudfigurerna i berättelsen – men 12 år senare när han vinner sin första VM-tävling i Bremgarten, Österrike!
50 Gunnar J. Bremg. -62 Medium

Spännande, och några dagar tidigare hade en mc-handlare från Uppsala varit nere på byn och utanför fiket visat nya motorcyklar. Sixten Wesslén puffade för att sälja nya Horex.
Bilden – Autografen på en av medlemmarna i Sveriges landslag i Motocross des Nations – Sixten Wesslén, Uppsalas första stora cross-stjärna, och med egen MC-butik i Uppsala!
50 Wesslén autograf

Gimo AMF-avdelning var en aktiv motorklubb som även arrangerade orienteringstävlingar. En av de entusiastiska ledarna var Arne ”Fisk-Arne” Eriksson.
Crosstävlingen kördes vid Idrottsgården och i den intilliggande skogen. Förarna fick provköra banan men jag har ett svagt minne av att klockan 11 och en stund framåt var det körförbud.

Då var det kyrkans högmässotid och man fick inte köra i ”öppen bok” men sen blev det full fart igen.
Svart var färgen. Förarna var klädda i svarta skinnställ och många motorcyklar var svarta.

Matchless, Ariel och Triumph, häftiga cyklar. Någon cykel hade inte sadel utan föraren satt på en lång limpa.
Publiken fick stå nära banan, bakom staketet med röda träribbor. En lång, smal yngling åkte mycket elegant. En gammal man i publiken berättade att föraren hette Gunnar Johansson, var från Stavby, och åkte på sin storebrors AJS, en trehundrafemtio kubikare. Jag tror inte att han vann tävlingen, men sex år senare var han landets bästa mc-åkare. Svensk mästare i motocross och vinnare av Novemberkåsan.
En liten grabb på en stor motorcykel fanns med i tävlingen. Hans cykel började brinna så han fick bryta loppet. Bill Nilsson hette grabben. Efter en stund blev det en ny släckningsinsats då halmbalen intill motorcykeln började brinna. Mycket bättre gick det för Bill senare i livet. Många år efter Gimotävlingen skrev en motortidning fyndigt om Bill Nilsson ”debuten blev lysande, cykeln brann”
Bilden – Ett år senare vann Bill en tävling i Uppsala på sin Triumph!
50 BillUppsala-51 Medium
I lättviktsklassen fanns NV med DKW-motor, Monark och flera andra cyklar med JB-motorer. En förare på en Husqvarna körde rasande fort. Svartqvarnan på 118 kubik var trimmad och säkert nästan på fem hästkrafter. Motocross var - och är -  fortfarande spännande, faran kittlar omedvetet.
Bilden – Husqvarnas 118-kubikare var en populär nybörjarcykel på 50-talet!
50 Rolf Stagman on 118cc Small
Vi tackar för bidraget från:
Austin Carson, skribent i Rasbo MKs tidning Klubb-Nytt berättar om när han var på sin första motocrosstävling!